La meg være prinsesse!

reise

Kan jeg ikke bare få være litt jentete?

Jeg liker å gå i kjole. Ikke bare litt, men veldig. Helst vil jeg ta på meg den fineste kjolen min med det samme jeg våkner, for så å la den bli med meg på alle mine merkelige gjøremål gjennom hele dagen. Jeg føler meg nemlig så fin i den kjolen! Ja, ikke bare fin heller, men også litt tryggere. Som om jeg skulle tørre mer, på en måte, nesten som at jeg føler meg tøffere og sterkere når jeg har den på meg.

Akkurat det vet jeg ikke om du voksne skjønner helt. Ja, at jeg føler meg tøff og sterk når jeg har den på meg. For det er jo en prinsessekjole, rosa og lilla, med pynt både i halsen og rundt magen. Da er det kanskje ikke så rart heller, at det du helst vil kalle meg, er søt. Og jeg kan være søt jeg, det er greit det, så lenge jeg likevel kan få klatre i trær, hoppe i sølepytter, leke pippi, se på Brannmann Sam eller spille fotball. For jeg vil ikke du skal tro, at jeg er dårlig i fotball!

Da den fineste kjolen min var helt ny ga pappa meg lov til å ha den på meg i barnehagen -men bare én dag- og det om jeg lovte å ta den av selv, når vi skulle ut for å leke. Og jeg, som til vanlig kan være litt usikker i barnehagen, har aldri følt meg tøffere enn da. Som en ekte prinsesse følte jeg meg; Sterk, trygg, og glad.

Hvem er denne søte jenta? spurte de voksne. Snehvit? eller Askepott, kanskje? Hemmelig, svarte jeg. Selv om jeg inni meg visste godt, at jeg bare var meg selv.

Theon hadde også på seg sine fineste klær den dagen. En ny bukse og en lilla genser. Så tøff du er, sa de voksne. Da begynte jeg å lure på om jeg kanskje ikke visste, hva tøff egentlig betyr. For hvorfor var jeg søt, når Theon var tøff? Vi hadde jo begge bare på oss våre fineste klær!

Siden har jeg lært at jeg må bruke bukse for å være tøff. Dessuten har jeg skjønt at dere voksne liker når jenter kler seg som gutter. Jeg har i alle fall ikke brukt kjole i barnehagen siden den gang. Og det er absolutt ikke på grunn av meg, men fordi at da jeg ble henta den dagen, så fikk pappa beskjed av de voksne om at det var greiest om jeg tok på meg bukse i morgen. Sånn som Theon. Ja, så det skulle bli litt enklere, visst nok. For de voksne.

Så nå løper jeg inn på rommet mitt, hver eneste dag, med det samme jeg kommer hjem. Der inne skifter jeg til en av mine fineste kjoler. Jeg har noen å velge mellom. For tiden liker jeg best den røde fra farmor fra torget i Tyrkia eller den rosa jeg arvet fra kusina mi. For jeg elsker kjoler, jeg. Virkelig. Og kjolene elsker meg.

Jeg skjønner forresten at dere voksne har behov for å vite hvilken prinsesse jeg er. Hvem jeg liker best, sikkert, eller hvem jeg ønsker å etterligne. Og det er greit det. Så lenge jeg får gå med kjole kan du få kalle meg hva du vil. Elsa, Anna, Snehvit, Tornerose eller Askepott. Jeg blir med. For jeg vet jo med meg selv at det er jeg som er inni den kjolen. Ei snål lita jente, bare, som føler seg tryggest i jentete klær. Den prinsessa som du ser, det er meg det. Vera på tre, snart fire år, og ingen andre.

Kan jeg ikke bare få være litt jente..?

Når jeg blir voksen skal jeg forresten bli Pippi. Selvfølgelig skal jeg det. For tøffe, sterke Pippi, hun bruker jo kjole.. hun også.


Del med vennene dine om du vil ♥ Og registrer deg gjerne her på bloggen eller trykk liker øverst på facebooksiden min.

Blogglisten hits

Reklamer

10 thoughts on “La meg være prinsesse!

 1. Jonathan i barnehagen vil gå i skjørt. Han hadde med seg ett som jeg likte veldig godt. Han tok det på seg. Mettedamen som er litt høy og har høy stemme var veldig rar. Hun sa , du er ikke jente Jonathan , du får ikke ha på dette . Vi vet jo at Jonathan ikke er jente, men han liker skjørtet.

  Likt av 1 person

 2. Dette kjenner jeg meg ikke helt igjen i, hverken som barnehageansatt eller mor til jente på 3 år.
  Kjoler, glitter og stas til den som vil, gutt eller jente. Alle kan gå i det de vil. Det jeg er enig i er at vi voksne må bli bevisst hvilke egenskaper vi tilfører barna bare ved å se på hva de har på seg. Fokuser mer på hva barna gjør, hvilke egenskaper de har og hvem de er, og gi dem positive tilbakemeldinger på dette istedet for klærne. Her tror jeg faktisk jentene har det lettest, allment akseptert å være guttejente , men kanskje ikke like greit å være jentegutt?

  Liker

 3. Godt å høre en så tydelig barnestemme som kan utfordre ubevisste? stereotype holdninger til oss voksne. Vi opplevde det motsatte da min lille, flotte jente IKKE ville bruke kjole eller noe annet som minnet om jenteklær. Rosa var helt krise! Hun ble utsatt for massiv press fra de voksne i barnehagen for å «lære» å bli prinsesse/jente. Som forelder ble jeg sett på med bekymret blikk for å ha et avslappet forhold til hva som passet seg for små jenter eller gutter i forhold til klær og lek. Det var mange forsøk på å oppdra mor til å skjønne at dette ikke kom til å ende godt.
  Løsningen var enkel, vi byttet barnehage 😃. Plutselig var problemet borte og jenta mi fikk være seg selv, så guttete hun bare ville 😊. Det er ikke lett for en liten kropp når fokuset i barnehagen er baserer på hvilket kjønn de har og ikke hvordan dette barnet kan ha det best mulig.
  Ps. Det gikk veldig bra med jenta mi 😊

  Likt av 1 person

  1. Ja det verste man kan ha er jo et avslappet forhold til ting.. Kanskje hadde mye slit og vanskeligheter vært unngått om voksne hadde slappet litt mer av, og vært mindre dimmende eller opptatt av båser..

   Tusen takk for kommentar ❤

   -Vera

   Liker

 4. Kanskje du skulle bytte barnehage? 🙈 Hilsen Elea på snart 4 år, som går i kjole hver dag… Og i min barnehage ser de at jeg er kjempetøff med magiske superkrefter!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s